Ommelanderwijk

Website van het Veenkoloniale dorp Ommelanderwijk en Numero Dertien

Terugkoppeling Bewonersbijeenkomst: ‘De Omgevingswet in Ommelanderwijk’

Samen met je buren en andere mensen uit je wijk bepalen hoe hoog schuttingen maximaal mogen zijn, hoe vol percelen mogen worden bebouwd of hoe hoog er mag worden gebouwd. Vroeger werden de regels in jouw omgeving door de gemeente vastgesteld, maar in Ommelanderwijk krijgen de inwoners het zelf voor het zeggen, althans over een aantal regels. En tenminste, als men het met elkaar eens wordt.

Op 16 januari vond in de Stainkroeg de tweede inwonersbijeenkomst plaats om hierover met elkaar in gesprek te gaan en te beslissen over een vijftal regels die opgenomen worden in het ontwerp omgevingsplan.

Inspiratiesessie
Inspraak in je eigen leefomgeving, het klinkt prachtig en logisch. Er zitten alleen meer haken en ogen aan dan je in eerste instantie denkt. Want het is toch hartstikke mooi dat iedereen in de eigen garage bijvoorbeeld een kapsalon mag beginnen? Maar wat als het bedrijf een groot succes wordt? En hierdoor voor veel extra verkeer en parkeeroverlast zorgt? Is de buurt er dan nog wel zo blij mee? Om een beeld te krijgen wat de regels precies betekenen voor Ommelanderwijk, werd er allereerst een inspiratiesessie gegeven. De regels werden op een aantal woningen toegepast door middel van foto’s. Op deze manier kregen inwoners een beeld wat de regels voor gevolgen kunnen hebben.

Onontgonnen terrein
Na de inspiratiesessie ging men in groepjes met elkaar in gesprek. Ook voor de gemeente was dit nieuw. Waar de dorpsbewoners zelf een actieve rol spelen om te komen tot een gezamenlijke mening, betekent het voor ambtenaren, bestuurders en politici dat ze moeten loslaten en de inwoners het vertrouwen moeten geven. Maar dat is heel de Omgevingswet.

En voor alle partijen was het ook wel spannend. Want hoe zou het gaan als inwoners van de wijken samen gaan bepalen wat de regels zijn voor de invulling van hun eigen woon- en leefomgeving? Hoe zullen mensen reageren als ze de handen van buurtbewoners niet op elkaar krijgen voor iets wat ze zelf heel belangrijk vinden? Als spelregel gaf spreekstalmeester Jos Kraan de aanwezigen in de Stainkroeg op voorhand mee: “Elke mening mag er zijn. Laat anderen altijd in hun waarde. Er is geen goed of fout, er zijn wel verschillende meningen. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad en alleen als een meerderheid van de mensen dezelfde mening heeft, wordt deze opgenomen in het omgevingsplan.”

Waarom Ommelanderwijk?
“Waarom is juist Ommelanderwijk uitgekozen voor deze pilot?”, wilde één van de aanwezigen graag weten. Dat heeft te maken met de combinatie van kleinschaligheid en variatie in bebouwing en functies in het lint en de naoorlogse uitbreiding. De aanwezigen werden dan ook ingedeeld aan de hand van de plek waar ze wonen binnen Ommelanderwijk. De groepen kregen voor elk van de onderwerpen een formulier, waarop ze hun voor-, tegenargumenten en uiteindelijke conclusies konden noteren. De gesprekken die de dorpsbewoners met elkaar voerden over de vijf genoemde regels, verliepen overigens in goede harmonie. Iedereen deed actief mee en alle formulieren werden ingevuld.

Conclusies
Zoals beloofd publiceren we de resultaten van de avond. Na een analyse van de besproken onderwerpen tijdens de bijeenkomst, zijn de volgende conclusies getrokken.

Het percentage van een perceel dat bebouwd mag worden blijft 50%.
Dit betekent dat de huidige regel gehandhaafd wordt. Een greep uit de schriftelijke conclusies:

“Meer nadelen dan voordelen en erg afhankelijk waar je woont!”

“Dit is afhankelijk van oppervlakte en van de situatie en stand van de woning t.o.v. de buren. Een moeilijke stelling.”

“75% is (in deze nieuwbouwwijk) te veel, voor elk perceel is dit volgens ons te veel.”

De schuttingen aan de zij- en achterkant van een tuin, die ook zichtbaar zijn vanaf de straat, mogen maximaal 2 meter hoog zijn.

Hierbij waren de verschillende groepen verdeeld. Echter, de actualiteit heeft ons ingehaald. Door het ministerie van Binnenlandse Zaken is besloten dat deze regel naar 2 meter gaat. Dit alles heeft plaatsgevonden ná de inwonersbijeenkomst en was ons op dat moment niet bekend.*

De bebouwing wordt 1 meter van de voorkant van het huis.
Dit was eerste 3 meter. Maar vanuit de inwoners is er unaniem aangegeven dat het 1 meter mag worden. In de conclusies zijn wel een aantal opmerkingen gemaakt. Deze opmerkingen nemen we – waar mogelijk – mee in het Omgevingsplan.

“Deze regel mag doorgaan. Waak wel voor uitstraling op de straat (gelijkheid).”

“Prima, mits parkeerruimte voldoende aanwezig is en blijft.”

“Geen probleem, mits in overleg met aangrenzende buren. In het aanzicht moet wel iets van eenheid zitten.”

Een beroep en bedrijf aan huis is mogelijk in een vrijstaand bijgebouw.
Bij deze regel was niemand uitgesproken tegen. Deze uitkomst is dus anders dan hoe het eerst was. Wel zijn er een aantal voorwaardelijke opmerkingen gemaakt. Deze opmerkingen nemen we – waar mogelijk – ook mee in het Omgevingsplan.

“Kleinschalige bedrijvigheid geeft meer levendigheid in een dorp/straat.”

“Geen probleem, het gebeurt nu ook al in aangrenzende gebouwen, daar zien we geen verschil in. Wel dient er rekening gehouden te worden met geluidsoverlast.”

“Binnen de perken akkoord. Geen grootschalige klant aantrekkende werking. +/- 3 klanten per keer.”

De bouwhoogte van woningen in een woonbuurt blijft 9 meter.
Deze bouwhoogte geldt nu al, dit betekent dat de regel gehandhaafd blijft. Een greep uit de schriftelijke conclusies:

“Deze bouwstijl past niet in ons dorpsbeeld. Conclusie: niet wenselijk.”
“Niet 11 meter achter het huis of optopping. Eventueel wel bij nieuwbouw 11 meter. Onder voorwaarden; afstand & welstand.”

“9 meter best binnen veenkoloniaal bebouwing. 11 meter voor boerderijen is oké.”

Bedankt!
We willen alle bewoners bedanken die hebben deelgenomen aan de bijeenkomst en hun waardevolle bijdragen hebben geleverd. Samen zetten we stappen naar een toekomst waarin we gezamenlijk onze leefomgeving vormgeven en versterken.

Hoe nu verder?
De regels zoals de inwoners van de Ommelanderwijk samen hebben bepaald zullen worden opgenomen in het ontwerp-omgevingsplan. Naar verwachting zal deze kort na de zomer worden gepresenteerd. Maar niet iedereen is op de 16e januari er geweest. Daarom krijgt iedereen de gelegenheid om er nog wat van vinden tijdens de formele participatie. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad, waarbij de raad heeft aangegeven dat de mening van de inwoners van Ommelanderwijk zwaar weegt in de afweging.

Namens de gemeente,

Henk Jan Schmaal
Bert Wierenga

*Bron: schuttingtaal op LinkedIn, het zakelijke sociale netwerk