Ommelanderwijk

Website van het Veenkoloniale dorp Ommelanderwijk en Numero Dertien

Nieuws over de zoutwinning

Ontwikkelingen rondom zoutwinning
Door: Ellen de Waard, omgevingsmanager Noord-Nederland

Hopelijk heeft u een fijne zomer gehad. Graag praat ik u weer bij over wat er de afgelopen tijd is gebeurd en wat er nog gaat komen.

Patrijzenproject
Begin september ben ik op pad geweest met Otto Koetje van het patrijzenproject. Doel van deze activiteit was om met elkaar te kijken hoe we de samenwerking kunnen verbeteren en waar mogelijk uitbreiden. In het verleden hebben we boeren en jagers geholpen om een aantal van de gronden waarop Nobian actief is in het Zuidwending-gebied, meer Patrijs-vriendelijk te maken.

We kunnen alleen nog meer doen door bijvoorbeeld ook een deel van het beheer en onderhoud op ons te nemen. En bij het nieuwe zoekgebied Zuidwending-Oost haagbeplanting, bessenstruiken en ecozones te verwerken. Ecozones zijn aaneengesloten groene plekken. De komende tijd gaan we daarmee aan de slag.

Ontwerpsessies Zuidwending-Oost
Nobian heeft het voornemen om een nieuw zoutwingebied in Zuidwending-Oost te ontwikkelen (zie ook aangepaste kaart). Samen met omwonenden en landeigenaren willen we tot een ontwerp komen voor dit gebied. Daarvoor doorlopen we een participatietraject met de omgeving. Op dit moment is ronde 1 van het participatietraject afgerond. Tijdens deze ronde heb ik zo’n 30 keukentafelgesprekken gevoerd met de omgeving en zijn er twee inloopbijeenkomsten geweest op 14 november 2023 en op 4 juli 2024.

De kaart met het ondergrondse zoekgebied voor mogelijk nieuwe zoutwinlocaties hebben we aangepast. Deze aanpassing is gemaakt om de locatie van de evaluatieboring en een mogelijk nieuwe zoutwinlocatie tussen de bestaande zoutwinlocaties mee te kunnen nemen in het zoekgebied. De definitieve locaties worden bepaald in samenspraak met de omgeving tijdens het participatieproces.

Denk mee met de ontwerpsessies
Tijdens participatieronde 1 heb ik in de omgeving onder andere opgehaald wat bewoners en landeigenaren belangrijk vinden en wat wij kunnen betekenen voor hun leefomgeving. De resultaten uit ronde 1 vormen de basis voor ronde 2 in het participatietraject.

Tijdens deze ronde gaan we ontwerpsessies organiseren in de omgeving. De sessies worden gebruikt om samen met omwonenden te komen tot locatiekeuzes en hoe de locaties eruit moeten komen te zien.
Binnenkort zullen we een uitnodiging voor deze ontwerpsessies per brief naar direct omwonenden sturen.

Maar via deze weg kunnen we alvast delen dat de ontwerpsessies gaan plaatsvinden op:

• dinsdag 22 oktober;
• dinsdag 5 november;
• dinsdag 19 november.

De sessies op 22 oktober en 19 november vinden in dorpshuis de Wending plaats. De sessie op 5 november is in De Kiepe in Nieuwe Pekela.

Bent u geïnteresseerd in de ontwerpsessies? Dan kunt u zich alvast aanmelden onder vermelding van naam en adres. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar gebiedsproces.zuidwending@nobian.com.

Als u mee wilt doen met de ontwerpsessies, is het belangrijk dat u bij alle drie de avonden aanwezig bent. Elke sessie gaat verder op wat er in de eerdere bijeenkomsten is besproken en geleerd. Kunt u op een of meerdere dagen niet, dan horen wij dat graag en zoeken we samen naar een oplossing.

Opening dorpshuis de Wending
Nobian vindt het belangrijk iets terug te doen voor de omgeving.
Zo steunen wij projecten die bewoners dichter bij elkaar brengen en/of willen verduurzamen. De verbouwing van dorpshuis de Wending was zo’n project. Zaterdag 31 augustus was de officiële heropening van de Wending. Fijn dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan een toekomstbestendig dorpshuis waar buurtbewoners elkaar weer regelmatig kunnen ontmoeten.

Werkzaamheden
In oktober vinden metingen plaats aan het leidingwerk in Zuidwending voor het HyStock-project. Tijdens de metingen testen we de leidingen op sterkte en dichtheid. Deze metingen hebben twee doelen:

– in eerste instantie om de staat van het huidige leidingwerk te beoordelen;

– om vast te stellen of het huidige leidingwerk geschikt is om volgens de geldende afspraken opnieuw in gebruik te nemen voor het HyStock-project.

De metingen vinden plaats in het pompstation van Nobian, bij het koppelstation en in het veld. Voor de metingen in het veld moet de grond ontgraven worden. Het gaat hierbij om het stuk weiland tussen cavernepad A06 en De Buffer. Dit stuk grond is nu in gebruik voor het patrijzenproject.

Na de test wordt alles opgeruimd, de grond hersteld en nieuwe beplanting geplaatst.

Publicatie ontwerpbesluiten voor vergunningen evaluatieboringen en diepboring in Zuidwending
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) heeft op 13 september 2024 de ontwerpbesluiten gepubliceerd voor het uitvoeren van maximaal twee evaluatieboringen en een diepboring in Zuidwending.

De evaluatieboringen zijn nodig ter voorbereiding op het maken van drie zoutcavernes die, na de zoutwinning, aan HyStock (100% dochteronderneming Gasunie) zullen worden overgedragen voor de introductie van waterstof. Eén caverne is al ontwikkeld. Met de diepboring wordt een extra boorgang aangebracht zodat deze caverne geschikt gemaakt wordt voor waterstofopslag.

Bezoek de website
Meer informatie over de boringen en procedure kunt u op onze website terugvinden (link)